top of page

Bekende buurtbewoners

Herman Bernard Wiardi Beckman, bijnaam Stuuf, is in Nijmegen geboren op de Batavierenweg nummer 1 in 1904. In het concentratiekamp Dachau in maart 1945 is hij overleden. Voor de SDAP was hij lid van de Eerste Kamer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij redactielid van het Parool (toen een illegale krant). Hij probeerde naar Londen te ontsnappen in 1942, maar hierbij is hij gearresteerd op Scheveningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter nagedachtenis aan Wiardi Beckman, en alle andere oorlogsslachtoffers, is vlakbij zijn geboortehuis door Stichting Stuuf in 2016 een herinneringsbank geplaatst. De steen die bij de bank geplaatst is, komt uit de steengroeve waar Wiardi Beckman moest werken tijdens zijn gevangenschap.

De stalen achterzijde van de bank oogt scherp, hoekig en agressief. Vormen gebaseerd op tankblokkades en scheermesprikkeldraad verwijzen naar de haat en angst van de oorlog. De voorkant is gemaakt van hout en oogt vriendelijk, zacht en rond en verbeeld de liefde en vrijheid die met moed en en doorzettingsvermogen op de oorlog is overwonnen. De glooiing verwijst naar de Ooypolder waar de bank op uitkijkt. Beide delen leunen niet op elkaar. In de leuning van de bank staan de geboorte en overlijdens data van Wiardi Beckman. 

​

https://nijmegen-oost.nl/uitgelicht/beelden-in-oost-herinneringsbank-voor-wiardi-beckman-het-vrouwendaalhttps://www.alphonsteravest.nl/project/wiardi-beckman-bank

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Jan Toorop

Poerworedjo 1848 - Den Haag 1928

​

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse kunstschilder kunstschilder Jan Toorop vestigde zich op 20 april 1909 op Barbarossastraat 131. Jan Toorop bracht zijn jeugd door op Java. In 1892 verhuisde hij naar Nederland. Hij volgde een cursus tekenen aan de Polytechnische School te Delft (1876-1879) en studeerde vervolgens aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam (1880-1882) en aan de Ecole des Arts Décoratifs te Brussel (1882-1885).

Jan Toorop wordt beschouwd als een van de voormannen van de beweging van de jugendstil. Ook werkte hij in de stijl van het symbolisme. In 1885 werd hij lid van de Belgische Les Vingt, die onder andere door James Ensor was opgericht. Kunstenaars als Paul Signac en Auguste Rodin waren eveneens aangesloten bij deze vooruitstrevende kunstenaarsgroep.

Toorop was gevoelig voor invloeden; daarvan getuigt de grote verscheidenheid aan uitdrukkingsvormen en technieken. Zo ontwikkelde hij zich via het realisme, impressionisme en postimpressionisme na 1890 in een symbolistische richting. Daarbij putte hij uit literaire en muzikale bronnen en uit verre culturen. In zijn tamelijk ondoorgrondelijke symboliek speelde het beeld van de vrouw een belangrijke rol. Zijn tekeningen en litho's worden gekenmerkt door het vloeiende lineaire van de Art Nouveau. In 1905 bekeerde hij zich tot het katholicisme, waarna hij bijna uitsluitend religieuze onderwerpen en portretten schilderde in een wat meer geometrische stijl.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

https://www.artsalonholland.nl/grote-meesters-kunstgeschiedenis/jan-toorop#slider-68654

​

​

​

​Hernummering huisnummers

 

De hierboven genoemde huisnummers zijn die van de oorspronkelijke woningen. Zo is de Barbarossastraat een aantal keer hernummerd. In de periode was deze1899-1934 stadinwaarts genummerd. In verband met nieuwbouw op het terrein van de villa Huize Hundisburg, (Barbarossastraat 60) kreeg deze met ingang van 31 mei 1932 het adres Beatrixstraat 1. Op 7 maart 1934 vond een ingrijpende hernummering plaats waarbij de nummering werd omgedraaid.

De Barbarossastraat is een van de straten die in september 1944 door oorlogshandelingen geheel of gedeeltelijk werden verwoest.* De meeste vooroorlogse panden zijn verdwenen. Een aantal overgebleven panden is in of omstreeks 1957 opnieuw hernummerd.

Met de transformatie tot appartementencomplex zijn de appartementen vanaf het huisnummer 35 van Estel verder doorgenummerd (Barbarossastraat 37 t/m 159)

bottom of page