top of page

Elektriciteitscentrale

Op 7 verdiepingen van het Estel gebouw zijn in de lifthal photo art panelen van Thea van den Heuvel geplaatst. Bij de selectie van de werken is specifiek gekeken naar Nijmeegse projecten. De keuze werd verder bepaald door het formaat: alles moest vierkant worden en ook geschikt naar een kwaliteit van 250 x 250 cm. Per verdieping werd gekeken naar een thema en welke kleuren het beste zouden passen. Daarvoor werden alle mogelijke opties digitaal gemonteerd en werd besloten wat wel en wat niet geschikt was. Van de definitieve selectie is een kleurproef gemaakt en opgehangen. Op basis daarvan is besloten om alle beelden een x% lichter te laten afdrukken door het vaklab. Dit komt de helderheid per ruimte ten goede. Alles in goed overleg met de VVE en de leden van de kunstcie. 

​

​

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

In de lifthal op de 3e verdieping aan de oostvleugel hangt een paneel met de 'Elektriciteitscentrale Gelderland' tijdens hoog water.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Thea: "Hoog water in Nijmegen West met de energiecentrale in de achtergrond en de Waalportalen in de voorgrond. Juist omdat dit een veel voorkomende situatie was in het verleden van de stad aan de Waal en omdat dit door het project Ruimte voor de Waal niet meer voorkomt is dit een vrijwel uniek beeld. De opname is gemaakt in de avond met ondergaande zon boven de skyline exact door een van de Waalportalen. De rook uit de schoorsteen van de energiecentrale vormt een mikpunt in het beeld. De gehele energiecentrale inclusief de schoorsteen wordt momenteel gesloopt waardoor dit beeld ook nog een historische waarde krijgt."

​

Achtergrondinformatie:

Volg voor de geschiedenis van de elektriciteitscentrale deze link naar Wikipedia.

Gedurende 16 jaar bevatte de schoorsteen van de Elekticiteitscentrale Gelderland een kunstwerk van Corry Kuijs. In 2006 ontving zij de opdracht daartoe van Electrabel Nederland n.v.

Het kunstwerk Hi-five verbeeldt vijf schakels uit het proces van energie-opwekking: hitte, spanning, reiniging, natuur en ge(ver)bruik. Ze zijn vertaald in vijf lijntekeningen die, samen met een gekleurd vlak, een ‘dubbelbeeld’ vormen. Het gekleurde vlak is een complementaire factor in de vorm van een schaduw of een spiegelbeeld en symbolisch voor de discrepantie tussen gebruik en verbruik. De afbeeldingen waren zo gerangschikt dat vanuit een bepaald standpunt één tekening tegelijk zichtbaar was, met een fractie van een andere. De schoorsteen was 150m hoog en had een omvang van 29 m. De schilderingen waren met behulp van mallen aangebracht. Om tot een beeldoverzicht te komen, moest de toeschouwer om het gebouw heengaan. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Op 5 maart 2022 is de schoorsteen neergehaaldOp 6 oktober 2022 zijn de laatste gebouwdelen van de Elektriciteitscentrale Gelderland neergehaald en zal plaats maken voor o.a. zonnepanelen en windmolens.

Zie de YouTube filmpjes.

​

bottom of page