Nederlandse en Europese staalprijs
Het kantoorgebouw Estel won in 1977 een Nationale Staalprijs in de categorie 'Gebouwen'. Twee jaar later in 1979 werd het gebouw nogmaals bekroond: met de Europese Staalprijs voor de 'constructie'.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Het Estel-gebouw uit 1976 is ontworpen door Alexander Bodon voor de firma Estel: een fusie van Nederlandse Hoogovens en het Duitse Hoesch. Het gebouw is uniek door zijn verankering in het landschap door middel van tuinen, getrapte terrassen en doorzichten. Bovendien maken de expressieve staalconstructie en de gelaagde aluminium gevel het een bijzonder gebouw.
Staal was het visitekaartje voor de staalproducerende opdrachtgever uit de jaren zeventig. Deze hoofddraagconstructie was een innovatie binnen de Nederlandse bouw: een staalskelet, gecombineerd met stabiliteitskernen van gestort beton. Dit type constructie was destijds niet eerder vertoond en het project won daardoor zowel de Nederlandse als de Europese Staalprijs.
Opvallende stalen paraplukolommen staan binnen en buiten op de begane grond. Deze bestaan uit ronde buiskolommen met vier consoles in een kruisvorm. De uiteinden ondersteunen de kolommenstructuur erboven. De parapluvormige staalkolommen zorgen voor een reductie van het aantal dragende constructiedelen, met als gevolg meer openheid en transparantie van de entreehal. Op de begane grond kijk je dwars door het gebouw heen over de Ooijpolder.
Voor de gevels wordt voor het eerst in Nederland een geïntegreerd gevelsysteem gebruikt. De stijlen van de kozijnen – stalen kokerprofielen – worden tevens benut voor transport van warm water voor het energiebesparend verwarmen van het kantoor.
Onderstaand ziet u nog een oorkonde, welke Bodon ontving van de 'stichting centrum bouwen in staal' voor het staalontwerp. De wijze waarop staal in de constructie werd toegepast blinkt uit wat betreft: doelmatigheid, economie en esthetica.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​