top of page

Relatie met de buurt

Toen architect Bodon het gebouw begin jaren zeventig ontwierp, was er o.a. van de buurtbewoners veel kritiek op zijn oorspronkelijke creatie, een gebouw met een solide begane grond. Er was verder in de buurt angst veel extra verkeersbewegingen, gebrek aan parkeerfaciliteiten en op een van de mooiste punten van Nederland stond na kantoortijd een donker, leeg gebouw. 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

               Protestposter uit jaren 70/80.

                Tegen het grootkapitaal?

                Tegen dit gebouw op deze plek?

​

De buurtbewoners eisten dat Bodon in zijn ontwerpen rekening hield met het zicht op het panorama. Ondersteund door de architect Jan ten Have werd de huidige doorzichtigheid bedongen bij het afgeven van de vergunning. Het gebouw kwam daarom op palen te staan. Er was voor de stad Nijmegen veel aangelegen dat de definitieve zetel van Estel in de gemeente zou komen, onder andere in verband met de werkgelegenheid. Het gemeentebestuur heeft dan ook alle medewerking verleend, al werden in verband met de zeer bijzondere plaats die was gekozen wel bepaalde wensen uitgesproken! Zo diende bijvoorbeeld de Batavierenweg als wandelpromenade te worden behouden. De architecten hebben aan deze wens voldaan door de aanleg van fraaie keerwandconstructies. Het architectonisch ontwerp werd zeer open. Voor passanten en buurtbewoners is de luchtigheid van het ontwerp een zeer belangrijk aspect in het beleven en ervaren van het gebouw. 

​

Het bestuur van Estel vond het belangrijk om een goede relatie met de buurt te hebben. De huizen aan de Barbarossastraat tegenover het Estelgebouw kregen bij realisatie van het gebouw plotseling last van zonlicht door de weerkaatsing van de zon in de goudkleurige ramen van het Estelgebouw. Zij konden toen van het concern aan de noorzijde zonwering krijgen.

​

De impact van een groot kantoorgebouw midden in de stad was erg groot en overleg met de buurt was noodzakelijk. Zo moest Royal Haskoning later ook zitting nemen in de wijkverenigingen.

 

De Hunnerbergers hebben zich wel verzoend met de komst van de dominante kantoorkolos maar blijven waakzaam op het behoud van de openheid. (Zie het stukje over Royal Haskoning.)

De relatie is verbeterd. Op zaterdag 29 januari 2000 werd er in het gebouw van Haskoning een burenborrel georganiseerd door en voor de bewoners van de Barbarossastraat, de Ten Hoetdwarsstraat en Hugo de Grootstraat nr 118. In totaal deden er 46 volwassenen en 26 kinderen mee. Haskoning was gastheer en gebruikte de kans om zich te presenteren, er werden verder historische foto’s gepresenteerd, musikale bijdragen geleverd en activiteiten voor de kinderen georganiseerd. 

In 2007 was er een wedstrijd onder buurtbewoners om een naam te verzinnen voor het parkje. Dat resulteerde in de naam ‘Panorama Hunnerberg’, welke uiteindelijk door de gemeente werd vastgelegd. 

 

Veel buurtbewoners geven nu aan dat ze blij zijn met de transformatie tot appartementencomplex. De verloedering is gestopt en dat er in de avond en ‘s-nachts ook licht en leven is geeft het geheel een veel vriendelijkere uitstraling

​

​

bottom of page