Waardering van het gebouw
De Schepping van Architect Bodon en zijn confrater Ploeger is een echt hoofdkantoor dat representatief is voor het grote concern.
Het kantoorgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van twee staalconcerns die fuseren en halverwege hun thuisbases een nieuw hoofdkantoor openen, dat opgevat kan worden als een gebouwde manifestatie van de technische innovatie in de staalbouw. In 1977 werd het gebouw bekroond met de Nationale Staalprijs in de categorie ‘Gebouwen’. In 1979 werd het gebouw nogmaals bekroond: met de Europese Staalprijs voor de constructie. Het met de Staalprijzen onderscheiden gebouw legt een direct herkenbare relatie met het product van de oorspronkelijke opdrachtgever / eigenaar.
Naast de vernieuwende bouwconstructie zijn de heldere ruimtelijke opzet, de relaties tussen binnen en buiten en de perfecte detaillering kenmerkend voor het werk van architect A. Bodon, in wiens oeuvre het Nijmeegse kantoorgebouw een belangrijke plaats inneemt. Door zijn zorgvuldige keuze voor kostbare materialen en kleuren met een zakelijk-chique uitstraling ontstijgt het gebouw de soberheid van veel naoorlogse kantoren. Mede hierdoor is het gebouw van belang voor de vaderlandse architectuurgeschiedenis. In zijn terrasvormige opzet vormt het gebouw een vanzelfsprekende voortzetting van de steile stuwwalhelling aan de rand van het centrum. Een voor Nederlandse begrippen unieke locatie waardoor het gebouw een prominente rol vervult in de skyline van Nijmegen.
Bij de aanleg van de, onder het gebouw doorlopende, buitenruimte heeft Mien Ruys op inventieve wijze rekening gehouden met de opzet van het kantoor enerzijds, en (het open houden van) het weidse uitzicht over het rivieren- en polderlandschap anderzijds.
Omwille van een efficiënte bedrijfsvoering werd de kantoorindeling nadrukkelijk buiten de bescherming gehouden. De bescherming van het kantoor is hierdoor beperkt tot verschijningsvorm (exterieur), ontvangsthal, open trap naar directieverdieping en het trappenhuis. Van dit gegeven wordt met de ombouw naar appartementencomplex dankbaar gebruik gemaakt. Er tijdens de transformatie wel een lijst met waardevolle interieurelementen gehanteerd.
​
Het gebouw is in 2003 ten tijde van Royal Haskoning en met uitzondering van bovenstaande, aangemerkt als gemeentelijk monument, welke status het nog steeds heeft. Het was daarmee het jongste monument van de stad, wat opmerkelijk is met het oog op de overige bebouwing aan de Barbarossastraat, genoemde 19e eeuwse herenhuizen aan de overzijde, die geen enkele bescherming heeft. Die historische overige bebouwing aan de overzijde is wel beschermd stadsgezicht, welke status het Estelgebouw dan weer niet heeft.
In 2019 ontving Estel Residence de Nijmeegse architectuurprijs. De vakjury was unaniem in haar keuze voor de bijzondere transformatie van het voormalige ‘Haskoning kantoorgebouw’ naar het luxe appartementengebouw door Teake Bouma architectuur/stedenbouw.
De juryleden waren lovend over de tot in detail uitgevoerde transformatie van het kantoorpand Estel naar het huidige appartementencomplex. Kwaliteit ging hier duidelijk boven kwantiteit.
‘De transformatie van Estel Residence is een voorbeeld voor hoe we met jonge monumenten moeten omgaan. Het gebouw straalt een soort vanzelfsprekendheid uit dat te danken is aan de perfectionistische transformatie en het respect voor het originele ontwerp van Alexander Bodon, bewonderenswaardig’ aldus de jury.
Uiteindelijk zijn er 61 appartementen in het Estelgebouw gekomen. Daarvan is er geen enkele hetzelfde. Elke woning is anders qua grootte, ligging en indeling. Die diversiteit maakt de woningen ook zo aantrekkelijk en zorgt voor een gemêleerde samenstelling van bewoners.
Het Estel gebouw heeft door zijn openheid en oorspronkelijke kantoorfunctie zeer veel gezamenlijke ruimten, wat extra mogelijkheden biedt. De faciliteiten voor sport en sociale activiteiten blijken ook echt te werken. Bewoners weten elkaar te vinden en organiseren regelmatig activiteiten of pakken gezamenlijk klussen op. Het is er prettig wonen. De doorstroming is dan ook heel laag.
​
Artikelen:
​
- Herbestemming van een post 65 kanjer
​
- De grandeur van een staalgigant
​
​
​